Wat is licht hoofd-hersenletsel?

Hoofd-hersenletsel na een ongeval

Hoofd-hersenletsel kan optreden na een slag of stoot van het hoofd en/of een forse zweepslag van de nek. Uw huisarts of specialist kan na een hoofd/nek trauma vaststellen of sprake is van licht hoofd-hersenletsel (hersenschudding en/of whiplash). De ernst van het letsel wordt bepaald aan de hand uw symptomen (klachten) in combinatie met de duur van bewusteloosheid na het ongeval en de periode waarover u geheugenverlies had na het ongeval. Heeft u minder dan 30 minuten bewustzijnsverlies gehad? En heeft u geheugenverlies over een tijdvak van minder dan 24 uur? Dan wordt gesproken van ‘licht’ hoofd-hersenletsel, dus ook als u wel veel klachten heeft. Uw (huis-)arts of neuroloog bepaalt of een scan van het hoofd en/of de nek nodig is. Meestal is een scan niet nodig, omdat een hersenschudding of whiplash hierop niet zichtbaar is.

Meestal herstellen klachten (symptomen) na licht-hoofdhersenletsel vanzelf in enkele dagen tot weken. Soms houden klachten echter lang(er) aan.

Lees hier meer over het herstel na een hoofd/nek trauma

Zie deze links voor meer informatie:

Andere vormen van licht hersenletsel

Voorbeelden zijn: een TIA, een lichte beroerte of hersen(vlies)-ontsteking. Bij verdenking op een van deze aandoeningen wordt altijd een hersenscan (CT of MRI) gemaakt door de neuroloog om verder medisch beleid te bepalen. Er wordt gesproken van licht hersenletsel als uw klachten (symptomen) verklaard kunnen worden uit problemen in de hersenen, maar er geen of weinig afwijkingen te zien zijn op de hersenscan. De term ‘licht’ hersenletsel zegt dus weinig over de mate van klachten die u kunt ervaren.

Zie deze links voor meer informatie: