Symptomen na licht hoofdtrauma

Moeite met het verwerken van prikkels

De filterfunctie van de hersenen kan verstoord zijn. Dit komt doordat de uitlopers (axonen) van de hersencellen de informatie (tijdelijk) vertraagd doorgeven. Dit herstelt zich meestal vanzelf, maar kan veel klachten geven.

Lees verder

Problemen met nadenken (cognitieve klachten)

Het tempo van denken en handelen kan (tijdelijk) vertraagd zijn. Hierdoor kunnen onder andere ook geheugen en concentratie tekort schieten. Meestal lukken denktaken wel, maar is de snelheid hiervan beperkt of is het moeilijk om meerdere taken tegelijk te doen. Ook nemen cognitieve klachten vaak toe als er veel prikkels (fel licht, achtergrondgeluid) zijn/

Lees verder

Problemen met zien, scherpstellen (blikfixatie problematiek)

Het zien/rondkijken kan na een hoofd/nek trauma (tijdelijk) moeilijker zijn; soms wordt het gezichtsveld onrustig of minder scherp waargenomen.

Lees verder

Duizeligheid

Klachten van duizeligheid kunnen meerdere oorzaken hebben. Het is belangrijk dat hierin onderscheid gemaakt wordt. Er kan sprake zijn van een (tijdelijk) probleem in het evenwichtsorgaan, een verstoorde blikfixatie (zie boven) en/of duizeligheid bij overprikkeling. De behandelaanpak verschilt per oorzaak.

Lees verder

Hoofdpijn en/of nekpijn

Het is belangrijk dat uw (huis-)arts of fysiotherapeut onderscheid maakt tussen de verschillende vormen van pijn. Voorbeelden zijn: spierpijn vanuit de nek, uitstralend over het hoofd en/of de schouder(s), meer lokale drukpijn op het hoofd en/of de nek of een andere oorzaak van de pijn. De behandelaanpak verschilt afhankelijk van de oorzaak.

Lees verder

Angst en/of stemmingsklachten

Na een hoofd/nek trauma worden soms gevoelens van angst of spanning ervaren bijvoorbeeld door het ongeval, de klachten die iemand ervaart of andere omstandigheden.

Lees verder