Herstel van licht hoofdtrauma

Een gunstig verloop

Herstel na een licht hoofd/nek trauma verloopt over het algemeen gunstig; de meeste mensen (ruim 80%) herstelt binnen enkele dagen tot 2-4 weken.

Soms duurt herstel langer, meerdere weken tot zelfs enkele maanden. Dan is het belangrijk dat een goed revalidatieplan gemaakt wordt. Hersenplan kan u hierin adviseren.

Als klachten na een licht hoofdtrauma langer dan 3 maanden aanhouden, wordt dit een postcommotioneel syndroom (PCS) genoemd.

Factoren die herstel kunnen vertragen

Het kan zijn dat u eerder last hebt gehad van hoofd/nek-trauma, migraine, depressie of een burn-out. Of dat er na het hoofdtrauma sprake is van een combinatie van klachten bij het denken, zien en duizeligheid. In dat geval kan het herstel trager verlopen.

Gedoseerd aan de slag

Het feit dat herstel meestal gunstig verloopt, betekent niet dat klachten na een hoofd/nek trauma genegeerd kunnen worden. De hersenen hebben tijd nodig om te herstellen. Echter, teveel rusthouden werkt averechts. Voor een goed herstel moet u weer aan de slag maar wel gedoseerd. Hersenplan is gespecialiseerd in deze behandelaanpak.

Lees meer

Algemene adviezen

  • Houdt maximaal 2-3 dagen rust en bouw daarna activiteiten gedoseerd op, eerst thuis en dan (pas) op het werk.
  • Het is belangrijk om in de herstelperiode denktaken, kijktaken, bewegen en rust af te wisselen; doe taken liever vaker en kort dan minder vaak en lang.

Een goede nachtrust bevordert herstel

Een goede nachtrust is net zo belangrijk voor de gezondheid als goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging.

Lees meer

Bewegen bevordert het herstel

Fysieke inspanning bevordert de doorbloeding en daarmee ook het herstel na een hoofd/nek trauma. Bij beweegactiviteiten is het, zeker in de vroege herstelfase, belangrijk om (andere) prikkels, zoals geluid, licht of een onrustig beeld, zoveel mogelijk uit te schakelen om tot een goede opbouw te komen

Lees meer